O mica introducere in subiect.
Fernand Picard, este responsabilul pentru un pan de redresare al gamelor comerciale din portofoliul Renault dupa cel de-al doilea razboi. Printr-un parteneriat intre, Renault, Somma si Latil, se naste SAVIEM. Initial produsele noii entitati, erau branduite SAVIEM LRS (in pararlel cu brandul principal), din 1960 SAVIEM devine denumire de sine statatoare si in acelasi timp subsidiara RENAULT.
Angrenata in multe colaborari si cooperari(Alfa Romeo, Perkins, Man – probabil una dintre cele mai productive si de lunga durata), produsele SAVIEM, devin foarte populare pe piata franceza, productia fiind concentrata pe volume mari in detrimentul calitatii. In 1975, SAVIEM, impreuna cu DAF, VOLVO si MAGIRUS-DEUTZ, formeaza – „EURO TRUCK DEVELOPMENT” – sau „CLUB OF FOUR” in vederea productiei unei platforme comune pentru un camion de 7.5to. In acelasi an, SAVIEM cumpara SINPAR, iar intr-un joint-venture cu FIAT si ALFA ROMEO se decide constructia unei uzine de motoare la FOGGIA in ITALIA. Probabil una dintre cele mai importante aliante poate fi notat acest SOFIM. Motoarele realizate in aceasta uzina pleaca, de la desen si proiecte in 1975 si continua ca produs imbunatatit aproape de zilele noastre. Multe din generatiile anterioare ale autoutilitarelor cunoscute de pe strazile noastre si ale Europei (celebrele motoare de 2.5 si 2.8 care motorizeaza IVECO Daily, FIAT DUCATO, PEUGEOT BOXER, Citroen JUMPER, RENAULT MASTER, OPEL MOVANO) sunt sunt motorizate de SOFIM. De asemenea 2.3 si 3.0 intalnite pe FIAT si IVECO sunt tot produse SOFIM. Tot in 1975, SAVIEM devine proprietar pentru BERLIET (achizitie de la Michelin Group), iar in 1978, cele 2 companii se unifica sub un singur nume, RVI- RENAULT VEHICULE INDUSTRIALE.
BACK TO RENAULT
Master
Dat fiind noua organizare, inceputul anilor ’80, forteaza RENAULT sa introduca in gama proprie gama de utilitare. Astfel, fix in 1980, se lanseaza atat MASTER cat si TRAFIC, mai tarziu adica prin 1985 sa introduca si pe platforma B, Renault Express.
Master este inlocuitorul lui SAVIEM SG3, prima generatie fiind construita pana la sfarsitul anilor ’90. Se putea customiza in mai multe capacitati de volum, ampatamente diferite dar ca baza constructiva doar tractiune fata. O derivatie a platformei a fost produsa sub brand RVI, B-series/MEssenger, cu tractiune spate, sau chiar 4×4, versiunea B90 (participant la DAKAR in 1987). Asamblarea MASTER se facea in uzina SOVAB din BATILLY, aceasta versiune aparand si sub numele de DODGE 50 SERIES (mai tarziu chiar RENAULT 50 SERIES dupa achizita centrelor de productie ale constructorului american din UK). Motorizarile erau 2 pe benzina 2.0 si 2.2, ambele din familia DOUVRIN si trei diesel din aceeasi familie si doua motorizari SOFIM 2.4 si 2.5. Transmisia in toate cazurile manuala /5 trepte.
A 2 a generatie a fost produsa intre 1998 si 2000, se poate gasi pe piata si sub denumirea de OPEL MOVANO si NISSAN INTERSTAR. Ca motorizari gasim in continuare cele 2 propulsoare de familie S, produse SOFIM 2.4 si 2.5, propulsorul de 2.2L din familia G-Type (diesel), dar si din gama de motoare YD de la NISSAN. Variante de transmisie cu 5 si 6 trepte manual dar si o automata de 6 rapoarte Quickshift.
Varianta RWD, pe aceasta versiune se numeste Mascott, disponibila pe piata din Europa intre 1999 si 2010. Trenul de rulare era compus dintr-un motor SOFIM de 2.8 cuplat la o transmisie cu 5 trepte si un propulsor NISSAN de 3.0l (ZD30) cuplat la o manuala cu 6 trepte.
A 3 a generatie este cea care de fapt o vedem acum in politica de marketing a producatorului. Lansata in 2010 si aceasta varianta poate fi gasita sub emblema OPEL si NISSAN. Renault Trucks au incetat dezvoltarea lui Mascott, cea de-a 3 a generatie de Master fiind disponibila cu tractiune fata, spate dar si 4×4. Cu o singura motorizare in 2 variante de puteri de 100 si 120 CP, motorul de 2.3 de provenienta NISSAN din familia MR este disponibil cu transmisie atat manuala cat si automata cu 6 trepte.
Trafic
Lansat in acelasi an cu fratele mai mare, modelul duce prima generatie pana in anul 2000 cu mici modificari stilistice, plus ca, a fost construit si sub brand OPEL, CHEVROLET si chiar TATA (cu denumirea de WINGER din 2007 pana in prezent). Constructia a fost facuta in Franta, Spania, Chile si Argentina in varianta de tractiune fata. A existat si varianta de 4×4.
Motorizarile erau de 1.4L benzina din clasa CX7 (clasa din care face/facea parte si motorul de DACIA), 1.7L din familia AXM si 2.2L.
Dieselurile erau de 2.1L, origine RENAULT si SOFIM de 2.5L, transmisie manuala cu 5 trepte.
A 2 a generatie, la fel ca si MASTER, comuna cu OPEL/VAUXHALL VIVARO si NISSAN PRIMESTAR, a fost construita intre 2001 si 2014. Disponibil in diverse variante de caroserie si ampatament, ca motorizari, a 2 a generatie de TRAFIC utilizeaza un benzinar de 2L provenienta NISSAN familia MR, iar ca dieseluri 1.9L RENAULT 2.0L si 2.5L NISSAN. Transmisii manuale si automatizate cu 6 trepte.
A 3 a generatie isi pastreaza linia de branduri, OPEL si NISSAN, dar din acest an apare si sub sigla FIAT cu denumirea TALENTO (inlocuitor pentru SCUDO). Cu motorizare, 1.6 dci/CDTI si puteri de 90, 115 si pentru Twin Turbo 120 si 140 CP, cuplate la cutie manuala cu 6 trepte si in format doar de tractiune fata.
EXPRESS
Express, a reprezentat vanul dezvoltat pe platforma de clasa mica a constructorului francez intre anii 1985 si 2002 cand a fost inlocuit oficial de KANGOO. Express-ul a fost dezvoltat pe platforma celei de-a 2 a generatii de R5, asemanarile fiind mai mult decat evidente. Suspensia s-a pastrat, fata McPherson si spate bare de torsiune transversale, ampatamentul fiind mai mare cu 15 cm. De-a lungul timpului Express, trece in 1991 prin faza 2, iar in 1994 faza 3, toate cu modificari stilistice minore si completarea portofoliului de motorizari.
MOTORIZARI EXPRESS
Epoca Kangoo
Segmentul „Light Commercial Vehicle” se completeaza din 1997 cu KANGOO si KANGOO EXPRESS. Construit doar in varianta cu tractiune fata, KANGOO este construit la uzina din MAUBEUGE(FRANTA), CASABLANCA(MAROC) si SANTA ISABEL(ARGENTINA). Aceasta prima generatie, in terminologie RENAUTLT „Phase I”, a fost lansat si sub brand NISSAN, sub numele de KUBISTAR (ulterior fiind inlocuit de modelul de casa NV200). In 2003, este ansat KANGOO „Phase II”, pe platforma lui CLIO 2, evidentiat prin mai multe variante de caroserie, inclusiv o varianta 4×4 promovat sub denumirea de TREKKA. TREKKA, nu foloseste sistemul de pe SCENIC RX4, ci un sistem preluat de la NISSAN numit „ATC” – automatic torque coupling. ATC functioneaza pe baza unui cuplaj hidraulic, care angreneaza si puntea sate atunci cand fata pierde tractiunea. Randamentul sistemului creste cu activarea in paralel ASR. Suspensia identica cu cea pe varianta standard, diferenta fiind la inaltime, garda la sol mult mai mare pentru TREKKA si suspensia usor mai rigida.
KANGOO II, este lansat in 2008 pe platforma lui SCENIC, construit doar in MAUBEUGE. Avand la baza linia C a producatorului , NEW KANGOO ofera 3 variante de caroserie, fiecare cu ampatament diferit, KANGOO COMPACT, KANGOO EXPRESS si KANGOO EXPRESS MAXI, toate variantele putand fi comandate si pentru pasageri. NEW KANGOO este fabricat si sub brand MERCEDES BENZ, ca CITAN, cu un design revizuit, iar strict pentru KANGOO un facelift a avut loc la inceputul lui 2013. Motorizarea pentru noul KNAGOO este 1.5-ul dci de 90CP. Acesta este cuplat la o transmisie cu tr. manuala. Trebuie amintit si de KANGOO ZE, un van pur electric, cu un motor sincron de 44 kw (in varf de putere) la 10500 rpm si un cuplu de 226 Nm. Autonomia conform constructorului ete de 170 km, bateria/bateriile sunt de 22 Kwh/litiu ion, viteza maxima de 130 km/h limitata.
KANGOO ZE a fost desemnat „International Van of the Year” – 2012.
MOTORIZARI KANGOO
- 1.0 L D-series benzina, 59 cp (8v) / 68 cp (16v)
- 1.2 L D-series benzina, 60 cp (8v) / 75 cp (16v)
- 1.4 L 8v Energy benzina, 75 cp
- 1.6 L 16v K-series benzina, 95 cp
- 1.5 L dci 57 cp/65 cp/68 cp/70 cp/82 cp/85 cp/88 cp
- 1.9 L F-series D diesel, 55 cp/65 cp (aspirat / injectie indirecta)
- 1.9 L F-series dTi turbodiesel, 80 cp (injectie directa)
- 1.9 L F-series dCi turbodiesel, 80 cp/85 cp
www.favcars.com
www.wikipedia.org